Kulinarne podboje w Dziennym Ośrodku

W bieżącym roku szkolnym, w DOREW realizowana jest już IV edycja programu „Kulinarne podboje”. Celem programu jest nabycie umiejętności przyrządzania prostych, tanich i smacznych posiłków, poznanie zasad racjonalnego odżywiania się oraz walorów smakowych i kaloryczności poszczególnych produktów.

Program jest przeznaczony dla naszych najstarszych uczniów, a nauczycielem, który czuwa nad jego realizacją i opracowuje te wspaniałe potrawy jest pani Jagna. Wszystkie zadania są dostosowane do możliwości intelektualnych i psychofizycznych wychowanków. Ich realizacja daje naszej młodzieży poczucie sprawstwa i satysfakcji.

Tematyka zajęć jest bardzo różnorodna. W pierwszym semestrze uczestnicy programu przygotowali:
– bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego;
– pizzę;
– racuchy;
– sernik na zimno z galaretką;
– sałatkę z ryżem i kurczakiem;
– chleb pełnoziarnisty;
– ser żółty na kanapki;
– wędlinę – schab pieczony;
– sałatkę owocową.

Te wspaniałe smakołyki są znane wszystkich dzieciom w Ośrodku oraz pracownikom, ponieważ uczestnicy programu nie tylko sami smakują przygotowanych przez siebie potraw, ale zawsze częstują przygotowanymi przez siebie pysznościami. Zapewniamy, że ich smak jest niezapomniany… 🙂

Do góry