Ekologiczne uprawy w Domu Kulejących Aniołów!

Gdy zbliża się okres sierpnia specjalnie z myślą o zdrowym żywieniu naszych podopiecznych w kuchni Dziennego Ośrodka powstają prawdziwe domowe pyszności! A co najważniejsze – w tym roku wszystkie warzywa pochodzą z własnej ekologicznej uprawy z ogrodu Domu Kulejących Aniołów!Przetwory zrobione ze sprawdzonych od lat znanych od dziada pradziada przepisów to między innymi: ogórki konserwowe ogórki na zupę sałatki warzywne przeciery pomidorowe musy dżemy z różnych owoców i warzyw!Co więcej w tym roku wszystkie warzywa na przetwory pochodzą z ogrodu Domu Kulejących Aniołów w Piasku! Jest to prawdziwie ekologiczna uprawa – bez użycia chemicznych nawozów i środków ochrony roślin! Witamin tej jesieni i zimy z pewnością nie zabraknie :)W tym roku nowością w naszej stowarzyszeniowej spiżarni jest wspaniały dżem z cukinii! Z wielką przyjemnością podajemy przepis:- około 15 kg cukinii;- 200 g cukru;- 1 galaretka pomarańczowa;- sok z 1 dużej cytryny;- pół szklanki wody.Cukinię dokładnie obrać i pokroić dodać pozostałe składniki i zagotować. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Przepis na 3 słoiki pojemności 250 ml.Gdyby ktoś z Państwa posiadał nadmiar owoców (zwłaszcza jabłek) lub warzyw to prosimy o kontakt pod numerem telefonu 32-210-48-47. Z pewnością dobrze je wykorzystamy 🙂

Do góry