Zajęcia w pracowni Gospodarstwa Domowego

A tymczasem w PSONI w Piasku , gdzie czas wolniej płynie,

Kulejące Anioły łupią orzechy, jakby to był sen,

Każdy gest spokojny, każdy dźwięk – tchnienie.

Skrzydła ich lekkie, choć stopy zmęczone,

Toczą się chwile, w złocie zatopione.

Orzechy pękają, jakby chciały śpiewać,

A Anioły przy pracy uczą się wciąż nieba.

Dla nich to praca, lecz pełna relaksu,

Jakby w niej był sekret dawnego obrzasku.

Łupanie przynosi nie tylko spokój,

Lecz mądrość natury, co kryje się w głogu.

W Psoni w Piasku Anioły są blisko,

Ziemi i nieba – co jedno jest wszystko.

I choć Kuleją, ich serca są zdrowe,

W orzechach odkrywają tajemnice nowe.

„Poemat do orzecha”

Kilka informacji o orzechach

Jesienne orzechy to prawdziwe skarby natury, które kojarzą się z obfitością tej pory roku. W Polsce najczęściej zbieramy orzechy włoskie, laskowe i czasem żołędzie. Orzechy włoskie są bogate w zdrowe tłuszcze, omega-3 oraz białko, co sprawia, że są doskonałym dodatkiem do diety. Orzechy laskowe, które mają delikatny smak, są świetne do wypieków i zdrowych przekąsek. Jesienią można też spotkać kasztany jadalne, które po upieczeniu stają się pysznym i aromatycznym przysmakiem. Każdy rodzaj orzechów oferuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i wiele wartości odżywczych. Lubisz jakieś konkretne orzechy?

mariusz i darek obierają orzechy
agnieszka przy pracy
uczestnicy przy pracy

Do góry